Utbytesprojekt med en tysk skola

Mönsteråsgymnasiet har sedan 2012 ett utbytesprojekt med Gabelsberger Gymnasium, som ligger i Mainburg, Bayern. Vi åkte till Tyskland i höstas med en grupp elever där de fick bo hemma hos en tysk elev och dennes familj.

Antonia, Sofia och Ilvy vid presentationerna av radioprogrammen

Under den senaste veckan har tyskarna besökt oss och bott hemma hos de svenska eleverna. Eleverna har fått många nya insikter om skillnader mellan Sverige och Tyskland, exempelvis skolsystemet, kulturen och maten.

Projektets tema har varit förnyelsebar energi, i Mönsterås så har vi besökt kommunen som berättade om fjärrvärmeanläggningen från Södra cell och det klimatsmarta biblioteket. Eleverna arbetade gruppvis och producerade en podcast.

Anna, Lider, Yara och Oliver utanför skolan

Vi besökte Kalmar där vi gick på en stadsvandring, och eleverna har även hittat på mycket annat med sina värdfamiljer.

Vår förhoppning är att fortsätta utbytet till hösten, vi rekryterar elever i nuläget för nästa års utbyte.

I pdf-filen nedan  kan du som förstår tyska se vad den tyska lokaltidningen skriver kring utbytet med Sverige.

Publicerad 2016-04-01