Sidas representant berättade om biståndsarbete i Afrika

Under torsdagseftermiddagen fick Sa13 lyssna på en inspirerande föreläsning om gatubarns situation i Uganda. Eleverna fick även tips om olika möjligheter till volontärarbete och fältstudier efter sina gymnasiestudier.

Sida föreläsare för SA13

Julia, Odett och Laila tillsammans med föreläsaren Lejla Rizvanbegovic.

Lejla Rizvanbegovic, representant från Sida, föreläste om sina erfarenheter av praktikarbete i framförallt Uganda. Praktikarbetet organiserades i samarbete med Erikshjälpen och Sveriges biståndsorgan Sida. Rizvanbegovic berättade om sina starka upplevelser under sitt arbete på ett dagcenter med gatubarn. Många av barnen saknade helt anhöriga och dagcentret blev istället en möjlighet till trygghet och utbildning. Lejla Rizvanbegovic beskriv också kort sina erfarenheter av internationellt arbete i Rwanda, Botswana och Sydafrika.

Hon berättade också att Sida idag riktar sitt bistånd till civilsamhällets organisationer i Uganda istället för den ugandiska staten. Anledningen till detta är att det förekommer korruption inom statsförvaltningen och brister i mänskliga rättigheter. Regeringen i Uganda försökte 2014 införa en ny lagstiftning som bland annat skulle ge homosexuella livstids fängelse.

Leila tipsade även om möjligheten att under sina universitetsstudier göra fältstudier i ett av de länder Sida ger bistånd.

Publicerad 2015-11-30