“Nu är Tysklandsgruppen tillbaka!

Mönsteråsgymnasiet genomför varje år ett utbytesprojekt med Gabelsberger Gymnasium i Mainburg, som ligger i Bayern, Tyskland. I

Mottagning av Svesnak elever vid rådhustrappan i Mainburg

Alla elever och lärare blev välkomnade av Mainburgs borgmästare.

våras kom en grupp tyska elever till Mönsterås och bodde i värdfamiljer, och fick uppleva en vårvecka i Sverige. I månadsskiftet september/oktober var det dags för återbesök, och den 25 september flög elevgruppen ned mot Tyskland.

Eleverna var ganska nervösa innan, det var både spännande och nervöst att bo hemma hos en annan familj i en vecka. Oron handlade också om maten – vad äter tyskar egentligen? Dessa frågor fick dock snabbt lugnande svar, och eleverna tog till sig både pretzels och bratwursts.

Projektet handlar om att jämföra den svenska och tyska kulturen, bland annat i frågor om arbetsmarknad, skolsystem, turism och företagsklimat. Eleverna arbetade i grupper och gjorde podcasts (radioprogram) där de fördjupade sig i dessa frågor.

Vi hann även med utflykter till Regensburg och till München, där många ville titta på Oktoberfesten. Vi besökte även Humlemuseet i Mainburg. Humlefälten fanns överallt i regionen, och humlen som är en basingrediens i öl har stor betydelse för regionen.

Sebestian Schraml lärare vid gabelsbergs gymansiet guidar de svenska eleverna genom Munchen.

Läraren Sebastian Schraml guidar oss i München

Responsen från elever och föräldrar har varit genomgående positiv, det har varit en givande resa och många elever har fått nya perspektiv på Tyskland, detta för Sverige väldigt viktiga land ur flera aspekter. Besök gärna gymnasiemässan den 19 oktober, då kan vi berätta mer om utbytet.”

Publicerad 2013-10-15