På denna webbplats används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från monsteras.se används. Mer information om cookies här.
Tycker du om att jobba praktiskt med svetsning, svarvning, fräsning eller mekaniskt arbete? Vill du lära dig om hur man arbetar inom modern industri? Då kan industritekniska programmet vara något för dig.
Här arbetar du både teoretiskt och praktiskt. Du får läsa om hur olika material kan formas och sammanfogas. Du får träna på hur mekaniska delar arbetar tillsammans och hur man ser till att de håller länge. Du får också veta hur man gör för att hålla sig frisk och inte skadas på sin arbetsplats. Allt som du läser om i teorin testar du sen praktiskt i våra verkstäder som innehåller svetsar, fräsar, svarvar och en mängd olika verktyg. Du kan bli CNC-operatör, svetsare, underhållspersonal eller kanske något annat yrke som du förut inte ens visste fanns.
Du får under utbildningen flera nödvändiga certifikat som är användbara i arbetslivet. Exempel på detta är Heta arbeten och Mobila arbetsplattformar.
På industritekniska programmet ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, där du får lära dig hur det går till i arbetslivet på något av våra samverkande företag.
Industritekniska programmet är kopplat till Teknik College, det innebär att skolan har ett samarbete med företag inom den tekniska branschen. Går du industritekniska programmet kommer du vara med och bygga framtiden!
Driftsäkerhet och underhåll är en inriktning som handlar om hur man ser till att anläggningen man arbetar på kan producera det den ska. Du får lära dig om förebyggande och avhjälpande underhåll. Hur man hanterar olika hjälpmedel och maskiner för underhåll ingår också. Du läser grundläggande ellära som kompletterar det mekaniska arbetet på ett bra sätt. Hydraulik och pneumatik samt lager- och smörjteknik är också delar som gör dig kunnig i flera olika yrken. Felsökning är en viktig del i utbildningen med fokus på säkerhet.
Utbildningen ger förutsättningar att efter yrkesexamen söka arbete inom industrisektorn. Du kan även välja att studera vidare.
Produkt- och maskinteknik är en inriktning som handlar om hur man tar fram underlag för tillverkning av nya produkter men också tillverka reservdelar. Du får lära dig att hantera maskiner inom skärande bearbetning det vill säga fräsar och svarvar. Dessa finns både som datorstyrda CNC-maskiner och som konventionella maskiner. Materialkunskap är ett viktigt ämne inom inriktningen eftersom olika material har olika egenskaper. Utbildningen innehåller svetskurser för att du ska kunna tillverka produkter genom sammanfogning.
Utbildningen ger förutsättningar att efter yrkesexamen söka arbete inom till exempel tillverkningsindustrin. Du kan också välja att studera vidare.
Svetsteknik är en inriktning som handlar om hur man sammanfogar med hjälp av olika sorters svetsteknik. Du prövar svetstekniker som till exempel MIG/MAG, TIG och MMA. Du får prova att programmera CNC-styrda skärmaskiner. Du får veta hur man läser ritningar, hanterar olika material och utvecklar nya produkter. Man läser också hur industriföretag är uppbyggda och hur viktig varje medarbetare på företaget är. Inom yrket finns det som i alla yrken faror som man får lära sig hur man undviker. Arbetsmiljö spelar en central roll i utbildningen.
Utbildningen ger förutsättningar att efter yrkesexamen söka arbete inom industrisektorn. Du kan även välja att studera vidare.