På denna webbplats används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från monsteras.se används. Mer information om cookies här.
Tycker du om att jobba praktiskt med el och tekniska apparater? Vill du lära dig om hur framtidens energiförsörjning ser ut? Då kan el- och energiprogrammet på Mönsteråsgymnasiet vara något för dig.
Här arbetar du både teoretiskt och praktiskt. Du får läsa om hur elektricitet fungerar, hur den används och även lära dig vad som kan gå fel. Elsäkerhet är den viktigaste delen, som alla människor borde kunna mer om. Allt som du läser om i teorin testar du sedan praktiskt på våra övnings- och laborationsutrustningar. Du kan bli elmontör, automationstekniker, energitekniker eller något annat yrke, som du kanske inte ens visste fanns.
Du får under utbildningen flera nödvändiga certifikat som är användbara i arbetslivet. Exempel på detta är Heta arbeten, Mobila arbetsplattformar, Ställningsbyggnad.
På el- och energiprogrammet ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, där du får lära dig hur det går till i arbetslivet på något av våra samverkande företag.
El- och energiprogrammet är kopplat till Teknik College, det innebär att skolan har ett samarbete med företag inom den tekniska branschen. Går du el- och energiprogrammet kommer du vara med och bygga framtiden!
Automation är en inriktning som handlar om hur man automatiserar, framförallt inom industrin men också alltmer inom bostäder. Du får lära dig om styr- och reglerteknik och programmering av bland annat robotar. Du lär dig också hur underhållet fungerar på olika maskiner. Felsökning är en viktig del i utbildningen med fokus på säkerhet.
Utbildningen ger förutsättningar att efter yrkesexamen söka arbete på en installationsfirma eller på något industriföretag. Du kan också välja att studera vidare.
Exempel på yrken är elmontör, servicemontör, programmerare.
Elteknik är en inriktning som handlar om hur man installerar el i nybyggnationer, gör service och reparerar fel på befintliga anläggningar. Du läser om belysningsanläggningar, kraftsystem och om olika sätt att styra utrustningar. Som elmontör samarbetar man ofta med andra yrkesgrupper i byggbranschen.
Utbildningen ger förutsättningar att efter yrkesexamen påbörja sin lärlingstid på något elföretag, men också att arbeta med industriunderhåll. Du kan även välja att studera vidare.
Exempel på yrken är elmontör, servicemontör, hissmontör.
Energiteknik är en inriktning som handlar om hur man omvandlar, distribuerar och styr energi och energitekniska anläggningar. Du lär dig hur man övervakar och underhåller olika system som finns inom processindustri, vattenförsörjning och energiproduktion. Du får lära dig om elteknik men också om hur energi omvandlas på olika sätt i vårt samhälle. Det handlar också om hur vi ska effektivisera och producera energi så miljövänligt som möjligt.
Utbildningen ger förutsättningar att efter yrkesexamen söka arbete som operatör eller underhållsarbete. Du kan också välja att studera vidare.