El- och energiprogrammet (EE)

TIMPLAN

Gymnasiearbete 100 p

Totalt 2500 p

Anki i Ee15

El- och energiprogrammet riktar sig till dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig om produktion, installation och
distribution av el och energi. Du läser ämnen som datorteknik, elektromekanik och mekatronik. Studierna leder till att du kan börja jobba direkt
efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Utbildningens innehåll
Bild på kopplingsplint

El- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program. Eleverna varvar teori med praktik och lär sig att använda olika installationsmaterial och installationsmetoder i industri och hushåll.

APL

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser under minst 15 veckor. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är ett viktigt inslag i utbildningen. Praktiken ger erfarenhet och även kontakter som kan leda till sommarjobb och anställning efter skolan.

Inriktningar

Automation

Är inriktningen för dig som vill bli elektriker, främst inom industrin, men även inom många andra områden blir processer allt mer automatiserade idag som exempel värme- och kylanläggningar, ventilation och större elkraftanläggningar. Du får lära dig att reparera, underhålla och optimera utrustning som krävs i tillverkningsprocesser.

Elteknik

elev_EE_ht17

På inriktningen elteknik studerar du exempelvis elektroteknik, ellära och installationsteknik. Du lär dig installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät. Utbildningen motsvarar kraven för begränsad behörighet (BB1).

Energiteknik

Inriktningen energiteknik ger dig kunskap och förmåga för att kunna arbeta inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna samt processbaserade branscher t ex pappersmassaindustri. Energiteknik utvecklar kunskap i att genomföra drift- och underhållsarbeten samt servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscher.

Exempel på yrkesmöjligheter

Automationstekniker, maskinreparatör, elektriker, drift- och underhållstekniker, driftoperatör, hissmontör, distributionselektriker, installations- och serviceelektriker, servicemontör, montör el- och teleutrustning m m. Du kan också läsa vidare på Yrkeshögskola för att fördjupa dig ytterligare. Om du väljer att läsa engelska 6, svenska 2 och 3 kan du även söka högskoleutbildningar..