VO-programmet hade inspirationsföreläsning

Vård- och omsorgsprogrammet på Mönsteråsgymnasiet har haft en inspirationsföreläsning om hur man kan tävla i sitt yrke under sin utbildning. Föreläsare var Helen Burmann Lindström och Angelica Gustafsson, båda från Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Båda har varit coachat sina elever till framstående placeringar både nationellt och internationellt inom omvårdnad.

Eleverna fick se en film från Yrkes SM i Göteborg 2010. Den visade hur en yrkestävling går till och hur man bedömer tävlingen. Det är fyra olika delar som bedöms i varje uppgift. Det praktiska handhavandet, hur eleven lägger upp taktiken för uppgiften och att eleven gör ergonomiskt rätt. Slutligen den viktiga bemötandet.

Eleverna fick veta att en yrkestävling startar med en uttagning på den egna skolan. Det går vidare med en regional tävling. En seger i den regionala tävlingen leder till Yrkes SM och slutligen om man lyckas bra på SM till ett deltagande i Yrkes VM.

Båda lärarna har stor erfarenhet och har varit och med och coachat elever vid VM i Canada 2009 och nu senast i Sao Paolo 2015. De berättade om ett fantastiskt arrangemang. Det var 70 länder som deltog i 50 olika yrken. Det svenska Yrkeslandslaget bestod av 35 elever. Vid Yrkes-VM i São Paulo tog laget hem 2 silver och 1 brons. Eleven från omvårdnadsprogrammet i Vetlanda hamnade på en hedrande 6:e plats i VM. Det var små marginaler och hon tilldelades Medallions of Excellence. Detta är en utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng i respektive yrkeskategori.

För alla elever som deltar i allt från de regionala tävlingarna till VM är det en fantastisk möjlighet att få utvecklas i sitt yrke. Det ger också bra möjligheter att visa på bredden av alla utbildningar som finns och höja statusen för olika yrken. För de elever som får möjlighet att komma långt i tävlingen ger det också konkurrensfördelar när de ska söka jobb. Det är absolut en merit i ett CV att vara placerad på ett yrkes SM eller ännu bättre ett VM.

Det är yrkes SM vart annat år och Yrkes VM vart annat. 2016 kommer Yrkes SM att gå i Malmö och 2017 är det Yrkes VM i Abu Dabi. Förhoppningsvis har föreläsningen inspirerat eleverna på Mönsteråsgymnasiet till att se möjligheten med att tävla i yrket och att våga delta.

Publicerad 2015-12-14