Utbyteselever från Mönsterås är på Gabelsberger Gymnasium som gäster

Svenskarna är här igen

Det är tredje gången att utbyteselever från Mönsterås är på Gabelsberger Gymnasium som gäster

Mainburg/Mönsterås

”Hej” lät det igen på tisdagen i skolsalarna på Gabelsberger Gymnasium:

Det är för tredje året i rad som Mönsteråsgymnasiet besöker Gabelsbergs gymansium.

Detta år har 14 svenska tjejer och killar

Elever och lärare från Mönsteråsgymnasiet vid Gabelsbergsgymnasiet i Mainburg september 2014

inom utbytet med Mönsteråsgymnasiet rest till Hallertau för att hälsa på sin utbytespartner. De stannar till måndag, jobbar med sina tyska utbytespartners med olika projekt och upptäcker Mainburg med omnejd.

De tyska eleverna var i påskas i Sverige och har lärt känna landet och kulturen. Naturligtvis var det inte en semesterresa, det är arbete med de olika projekt som är målet med utbytet, som sker årligen.

I år jämför eleverna i sex olika grupper ämnen som integration, turism och traditioner, skolsystemet, jordbruket med vikten på ölproduktion och maten från Tyskland och Sverige. Arbetenas resultat är tillgängliga för alla på hemsidan ”sweden2germany.wordpress.com”.

Utbytets ”arbetsspråk” är engelska, trots att en del av de svenska eleverna läser tyska och en del tyska elever försöker sig på lite svenska.

Rektorn Max Leppmeier hälsade de skandinaviska gästerna välkomna, innan de fick en rundtur på skolan. Under tisdags eftermiddag blev det sightseeing i Abensberg med en guidad tur på bryggeriet Kuchlbauer med konstverket Hundertwasserturm. På torsdag blir det en utflykt till München med stadsguidning och besök på BMW-Welt, på fredag presenterar eleverna sina projekt och på lördag åker alla gemensamt till Regensburg. Söndag kväll är det avslutningsfest innan det bär av hem igen.

Ansvariga lärare för den svenska gruppen är Sylvia Stark och Jonas Karlsson Sköld och på tyska sidan är det Andrea Hackl, Alexandra Knott och Sebastian Schraml, som kommer åka nästa vår upp till Sverige igen med en ny grupp tyska elever. Det finns redan en hel del intresserade elever på skolan.

Publicerad i Hallertauer Zeitung 24/9 2014. Skrivet av Ellen Kellerer. Översatt av Sylvia Stark.

Här kan du läsa den tyska tidningsartikeln skriven av Ellen Kellerer

application/pdf Hallentau zeitung (541,93 kB)

För dig som vill veta mer om detta utbyte kan läsa mer här

Publicerad 2014-09-24