Utbyte med Mainburg

Just nu befinner sig elever från Mönsteråsgymnasiet i Mainburg Tyskland där de tillbringar tid med elever från Gabelsbergs gymnasium som vi har utbyte med.

Fredagen den 25.9-15  kunden man läsa följande i den lokala dagspressen i Mainburg: Se nedan

Här finns originalartikeln från

Nedan kan ni läsa den översatt till Svenska.

Artikel i Hallertauer Zeitung, fredag den 25 september 2015

”Jag önskar Er glada dagar!”

Det är redan femte gången som svenska elever hälsar på i humlestaden Mainburg och på Gabelsberger-Gymnasium!

Elevutbyte med Mainburg Ht2015 elever står på trappan till skolan i Tyskland

Mainburg. Elevutbytet ”Sverige–Mainburg” på Gabelsberger-Gymnasium firar ett litet jubileum i år. Det är femte gången som elever från Mönsterås i Sydsverige är här. Hemma är de elever på Mönsteråsgymnasiet och nu tillbringar de en vecka hos deras tyska värdfamiljer. Till påsk kommer de tyska utbyteseleverna på besök till Sverige.

Naturligtvis är besöket i Mainburg inte semester för de 15- till 17-åriga eleverna. Gemensamt jobbar svenskar och tyskar med ett projekt, som avslutas till påsk i Sverige. Den här gången är temat ”förnyelsebar energi”. Eleverna ska jämföra användningen och utvecklingen av förnyelsebara energikällor i de två länderna respektive områdena.

Parallellt med projektarbetet kommer eleverna vara med på lektioner i den tyska skolan. Det blir en utflykt till München, där eleverna fortsätter att jobba med sitt projekt på ”Deutsches Museum” som är Europas största teknikmuseum. På lördagen blir det ett besök i Regensburg för att uppleva den gamla romerska staden som är ett UNESCO världskulturarv.

I onsdags förmiddag hälsade vice borgmästaren Hannelore Langwieser ungdomarna och lärarna välkommen på rådhuset med följande ord på nästan perfekt svenska ”Hej – jag önskar Er glada dagar i Mainburg …”. Hon är också huvudansvarig för människor med funktionshinder i regionen och ställde många frågor till den svenska delegationen angående tillgänglighet och hur det hanteras i Sverige. Svenskarna i sin tur var intresserade av frågor angående flyktingmottagande och hur Tyskland löser detta.

Sverige tar just nu emot flest flyktingar i Europa per capita. Tillströmningen manifesterar sig också i elevantalet på Mönsteråsgymnasiet. Vanligtvis är det runt 250 gymnasieelever i Mönsterås, men idag är det ca 100 elever mer, som har flyktingbakgrund och vill lära sig svenska.

Skrivet av Ellen Kellerer på Hallertauer Zeitung. Översatt av Sylvia Stark.

Publicerad 2015-09-28