Undermeny

Studieresa till Berlin

Früstûckzimmer

Früstückzimmer före hemresan

Berlin och”Askmolnet”.
Efter två års tyska språkstudier var det äntligen dags för eleverna Evelina, Sofie J. SP07 och Sofie W. Jonathan NV07 att åka på språk och studieresa till Berlin.
Förberedelserna började redan i februari månad. Man försökte att hitta sponsorer och detta lyckades mycket bra. Vi fick in en stor summa pengar och ett stort Tack till dem. Givetvis var förväntningarna stora.
Tisdagen den trettonde April kl. 6:05 började vår långa resa. Solen hade gått upp och vi hörde fågelkvitter. En ganska kylig vårmorgon men ändå kunde vi ana att våren var på väg. Vi startade med buss och väl framme i Kalmar klev vi på Öresundståget som skulle ta oss vidare till Kastrup. Vi hade en väntetid på tre och en halv timma innan vi fick gå ombord på flygplanet som skulle ta oss till Berlin, så vi passade då på att äta vår medhavda frukost.
Vi landade på flygplatsen ”Tegel” efter ca. en timme. Kl. var nu 15:30. Vi var nu på tysk mark, och skulle nu ta oss till hotellet, via buss och tunnelbana. Vi hade nu nått målet ”Berlin”(3,4milj. inv.med förorter 4,35milj). Alla kände att det var en helt annan atmosfär. Språket, människorna alla stora byggnader shoppingcentra m.m. Så enormt och mäktigt allt var. Vi pratade med vår receptionist på hotellet som hälsade oss varmt välkomna och överlämnade samtidigt nycklarna till våra rum. Eftersom vi var väldigt hungriga bestämde vi oss för att söka upp ett matställe. Gissa vad vi åt? Jo, några valde Pizza, någon Spagetti med köttfärssås. Efter en kort sightseeing var vi alla överens om att tröttheten kändes av och det bästa för oss var att få några timmars vila.
Onsdagen den fjortonde April kl.8:00 samlades vi i ”Frühstückzimmer”och åt en typisk tysk frukost. Starka korvar, salt sill, ostar och det mörka brödet. Man kunde naturligtvis välja mellan sådant vi är mer vana vid.
Kl.10:00 på hotellet mötte vår guide upp. Nu började den fantastiska resan genom Berlin och alla sevärdheter.” Gedächtniskirche”. Den 23/12 1943 under andra världskriget bombades och förstördes den. När kyrkan var hel så var det högsta tornet 113m högt och var på sin tid den högsta byggnaden i Berlin. När vi var inne där kunde vi se ett otroligt mosaikverk som täckte hela taket. Det har byggts en ny kyrka bredvid som kallas för Puderdosan. Tornet som står bredvid kallas för Läppstiftet. (Lippenstift und Puderdose).
Man valde att inte restaurera ”Gedächtniskirche” för att visa det kalla krigets förstörelser.
”Ka-De-We” Kaufhaus des Westens, Europas näst största varuhus byggdes 1902. Det är sju våningar högt. En riktig shoppingupplevelse och en glittrande symbol för lyx och överflöd. Delikatessavdelningen på sjätte våningen är full av dofter och smaksensationer. Levande fiskar och olika skaldjur kan man beskåda i fiskdiskarnas akvarier. Man kan välja mellan 33000 olika läckerheter från hela världen.
En promenad längs ”Unter den Linden” som är en riktig paradgata i Berlin tar oss vidare till ”Brandenburger Tor”. Det är en av de mest kända byggnaderna i Tyskland.(John F. Kennedy uttalade där 1963 under sitt besök de kända orden:” Ich bin ein Berliner!) Berliner är ett bakverk. Det är skapat av 12 kolonner. Det finns sex på var sida och fem genomfarter. Det stängdes när Berlinmuren byggdes 1961 för att sedan öppnas igen 1989.
”Berlinmuren” ett mycket intressant kapitel i Tysklands historia. Den byggdes 1961 och revs 9 nov. 1989. Den skulle dela Östtyskland och Västtyskland. Östtyskar skulle förhindras från att fly från Öst. Innan den byggdes hade 2.7milj. flytt. Man ville därifrån för det bl.a. fanns fler arbetstillfällen bättre levnadsförhållanden i Väst.” Checkpoint Charlie”är en berömd gränsövergång där man gjorde många flyktförsök. Idag kan man se delar av muren vid ”Potzdamer Platz ”och gatorna är markerade med andra stenar för att man skulle se var muren tidigare stod.

Mellan ”Potzdamer Platz” och ”Brandenburger Tor” ligger det judiska minnesmonumentet. Det skapades för att minnas de alla miljoner offer som dog under andra världskriget. Det byggdes av 2711 betongdelar av olika storlekar som är utspridda på en plats ca. 1900 kvadratmeter och invigdes 2005.
Vi undrade alla när vi såg detta, hur kunde detta hemska ske och kände oss illa till mods när vi lämnade denna plats.
Vi fick också se en mängd andra byggnader men inne ifrån bussen. ”Reichhtag”, ”TV tornet”(366m högt) ”Europacenter”, Berliner Dom och de olika utländska ambassaderna. Mycket imponerande !
Efter fyra timmars guidning genom denna enorma stad kände vi att vi kunde ej ta emot mer fakta och information så vi tackade guiden för en mycket givande sightseeing genom ”Berlin” och styrde vägen till Witten bergplatz för vidare färd med tunnelbana och buss till hotellet.
Kvällen avslutades med en god måltid på ”Europacenter.”
Torsdagen den femtonde April var det dags för shopping. Nu kom tyska språket i verkligt fokus. Det var väldigt intressant att på egen hand klara av de olika situationer som uppstod vid olika tillfällen. Visst klarade vi detta. Glassen och de utsökta bakverken på konditorierna var något vi inte hade sett eller smakat tidigare. Toppen!
På eftermiddagen nåddes vi av nyheten: Vulkanutbrott på Island med påföljd att ett” Askmoln” hade slagit ut det europeiska luftrummet i Europa. Alla flygplatser i Europa var stängda. Allt blev kaos! Efter livliga diskussioner bestämde vi att ändå att avsluta kvällen med ett besök på ett matställe där det serverades speciellt tyska maträtter. Det smakade mycket bra eftersom vi var så hungriga. Efterätten ”Apfelstrudel” mycket populär i Tyskland var jättegott.
Tidig fredagsmorgon den sextonde April begav vi oss tillflygplatsen Tegel och där kunde vi bara konstatera att inget flyg hem. Efter mycket rådgörande blev beslutet att försöka ta oss till ”Hauptbahnhof”i Berlin. ( Det är den största järnvägsstationen i Europa. 300.000 människor åker där varje dag. ) Väl framme på centralstationen köpte vi biljetter och tåget tog oss till Rostock i östra Tyskland. Kl 19:30 på fredagskvällen var vi framme vid färjeläget i Travemünde-Trelleborg. Allt gick över förväntan, tack vare hjälpsamma föräldrar som sedan hämtade oss kl. sex på lördagsmorgonen och körde oss hem till Mönsterås. Ett stort ”Tack” till dem. (endast en försening på sjutton timmar)
Resultatet av vår resa blev trots allt att vi hade förbättrar språkstudierna. Vi fick under några dagar se, uppleva den tyska kulturen och lära känna Berlins historia. Givetvis mycket fakta och intensivt men oerhört intressant och roligt. Avslutningsvis” ASKMOLNET ” glömmer vi aldrig.

Elever ( och medföljande lärare Marianne Hagenström.)

Publicerad 2010-05-12
 
 
 
 
 

Mönsteråsgymnasiet: Torggatan 15, 383 31 Mönsterås
Telefon: 0499-175 00 Fax: 0499-179 26
E-post: gymnasiet.kansli@monsteras.se

Facebook