Studiebesök i Stockholm

I slutet av mars åkte Sp09 på den årliga resan för Samhällsvetenskapsprogrammet till Stockholm. Under tre dagar genomfördes många studiebesök, inom vitt skilda områden. Vi lämnade Mönsterås på onsdag morgon och återvände på fredagskvällen.

Efter en lång bussresa installerade vi oss på vandrarhemmet af Chapmans, den gamla båten som gjorts om till vandrarhem i centrala Stockholm. Både båten och läget håller hög klass, och eleverna var imponerade av det fina boendet.

Vi började onsdagen med ett gemensamt besök i Stockholms moské på Södermalm. Vi fick en guidning, följt av en frågestund och avslutningsvis var vi med på bönestunden. Det blev diskussioner om lite känsliga frågor som burka och kvinnosynen inom islam. Under onsdagskvällen besökte vi sedan Dramaten, för att se föreställningen Fanny och Alexander. Det är en tolkning av Ingmar Bergmans klassiska film, och bland skådespelarna fanns Jan Malmsjö, Jonas Karlsson och Reine Brynolfsson. Elevernas reaktioner var varierade, men de flesta uppskattade besöket till den klassiska teatern.

Under torsdagen besökte vi riksdagen. Efter en genomvandring så hade vi lite tur, det var nämligen statsminister Fredrik Reinfeldts frågestund som hålls en gång i månaden. Riksdagsledamöterna fick ställa frågor, och Reinfeldt ställdes mot väggen i skilda frågor som kvinnomisshandel, vapenaffären i Saudiarabien och invandringspolitik. Det var många kända politiker vi fick lyssna på, bland annat Gustav Fridolin (mp) och Jimmie Åkesson (sd).

På fredagen besökte de som läser samhällsinriktningen Utrikespolitiska institutet för att lyssna på en forskares arbete, som presenterade både hur han jobbar och om vilka områden. Det var väldigt givande för elevernas fördjupningsarbeten i samhällskunskap. Ekonomeleverna besökte Exportrådet och diskuterade svensk exportpolitik. De besökte även Medieinstitutet och lyssnade på en föreläsning om marknadsföring.

Stockholmsresan är alltid en höjdpunkt för Samhällsvetenskapsprogrammets treor. Årets resa var inget undantag, och besöken fyller en viktig funktion i elevernas studier. Eleverna var nöjda med besöken, och på fredagen rullade vi hemåt mot de småländska skogarna.

Publicerad 2012-05-04