SA12 är tillbaka från Stockholmsresan

Varje år genomför Samhällsvetenskapsprogrammet en Stockholmsresa med treorna. Det är en lång tradition för programmet, där vi fyller dagarna med intressanta studiebesök. I år var det Sa12 som åkte onsdag den 11 mars och kom hem fredag den 13 mars.

Vid ankomsten på onsdagseftermiddagen gick vi till synagogan vid Kungsträdgården. Presentationen vi lyssnade till handlade bland annat om judiska traditioner gällande bröllop och mat, judarnas historia i Sverige samt den ökande antisemitismen i samhället.

Mönsyeråsgymmansiet SA12 på besök i Stockholm

Besök i moskén på Södermalm

Elever från Sa12 Mönsteråsgymnasiet på guide tur i gamla stan Stockholm

Stadsvandring i gamla stan

Vi checkade in på vandrarhemmet af Chapman på Skeppsholmen, som ligger centralt i Stockholm. På kvällen gick vi till Dramaten och såg ”Den girige” av Molière. Johan Rabaeus var helt fantastisk i huvudrollen som den girige Harpagon som grät när pengar skulle spenderas.

På torsdagsmorgonen gick vi till riksdagen och fick en rundvandring. Den kunniga guiden berättade om den svenska demokratins historia och demokratins utmaningar i framtiden. Även utskottsarbetet, kvinnorepresentationen i riksdagen och det parlamentariska läget med en svag regering diskuterades. Vi gick sedan en stadsvandring i Gamla stan som genomfördes av en historiker från Stadsmuseet. Det är en stadsdel med en fascinerande historia, vi fick höra om allt möjligt från Stockholms grundande, Stockholms blodbad och arkitekturen. Det sista besöket på torsdagen var till moskén på Södermalm. Vi diskuterade allt från islams grunder till hur det är att vara muslim i Sverige idag.

Det sista studiebesöket var på fredagsmorgonen, vi gick till Europahuset. Det är EU-parlamentets informationskontor och EU-kommissionens representation i Sverige. Vi lyssnade till en presentation om EU och EU:s utmaningar för framtiden.

Eleverna har haft olika favoriter när vi pratat med dem i efterhand. Några lyfte fram stadsvandringen, andra riksdagen och några Dramaten. Tanken med resan är att nå programmets mål som Skolverket satt upp. Det är därför det blev en sådan blandning av ämnen – historia, religion, politik, EU och kultur – och som visar på programmets bredd och styrka.

Publicerad 2015-03-26