Undermeny

Nu har vi mött våren i Paris!

Nu har vi mött våren i Paris!

Den 25-29 mars var Annie, Axin och Lina från SP08 samt Alicia och Kevin från NV08 på studieresa i Paris. Det var en något blåsig och regnig vår som mötte oss i den franska huvudstaden, men som tur var hade vi en hel del inomhusaktiviteter att roa oss med. Första dagen tillbringade vi i Versailles kungliga slott, som bland annat har härbärgerat solkungen Ludvig XIV och drottning Marie Antoinette. Efter en informativ guidning av Alicia besökte vi slottets pampiga salar och dess berömda barockträdgård.

Paris

Notre Dame de Paris

Tillbaka i centrala Paris berättade Kevin om en av stadens mest kända och mytomspunna katedraler: Notre Dame de Paris. Kvällen bjöd på en vacker promenad längs Seine, med utsikt över ett upplyst Paris - och slutligen - över Eiffeltornets 20. 000 blinkade små lampor. Annie berättade mer om detta världsberömda landmärke, innan fötterna fick vila på metron tillbaka till hotellet.

Andra dagen begav vi oss till Paris mest besökta sevärdhet - konstmuseet Louvren. Lina guidade oss skickligt till tre av museets höjdpunkter: Mona Lisa, Venus de Milo samt La liberté guidant le peuple. Sen var det inte mycket att välja på, är man i modets huvudstad så är man! Eftermiddagen ägnades således åt shopping, och kvällen åt biobesök.

Tredje dagen lyckades vi besöka både Paris högsta och lägsta punkt. I konstnärskvarteret Montmartre tronar basilikan Sacré-Coeur högst upp på sin 130 meter höga kulle. Axin lärde oss mer om detta storslaga byggnadsverk samt pittoreska kvarter, innan vi gav oss av långt ner i underjorden.

20 meter under marken hittar man Paris katakomber: 30 mil av underjordiska tunnlar, varav ca två kilometer är öppna för allmänheten. Dessa katakomber tjänade i slutet av 1700-talet som alternativ till stadens överfulla kyrkogårdar, och under andra världskriget som den franska motståndsrörelsens högkvarter.

Katakomber

Spöken i underjorden?!

”Arrête! C’est ici l’empire de la mort.” (Stopp! Det här är dödens rike.) Dessa ord fanns inristade ovanför porten till ingången, men modiga som vi är lät vi oss inte avskräckas! Idag får katakombernas ca sex miljoner skelett inte bara besök av nyfikna ungdomar från Mönsterås, utan också av fransmän, som via tunnelbanor tar sig dit för att anordna makabra fester och andra aktiviteter.

Resans språkliga utmaningar - såsom biljettinköp, guidning, restaurangbesök och småprat med vår trevliga hotellreceptionist - klarade eleverna givetvis galant!

Slutligen- vad är väl ett besök i Frankrike utan crêpes och några goda bakverk? Om morgnarna bjöd det närmsta ”boulangeriet”, som snabbt kom att bli vårt stamfik, på såväl spröda baguetter som nybakade croissanter och ”pain au chocolat”. Riktigt gott, men kanske inte lika nyttigt som svensk filmjölk och fullkornsbröd…

Ps. Ett stort tack till Kenneth som hämtade oss på Skavsta flygplats!

Publicerad 2010-04-16
 
 
 
 
 

Mönsteråsgymnasiet: Torggatan 15, 383 31 Mönsterås
Telefon: 0499-175 00 Fax: 0499-179 26
E-post: gymnasiet.kansli@monsteras.se

Facebook