Nu är vi tillbaka från Tyskland

Vi blev mottagna av vice borgmästare Frau Langwieser

Under vecka 39-40 har nio elever och två lärare varit i Tyskland, närmare bestämt i Mainburg, Bayern. Detta var första steget i skolans årliga utbytesprogram med Gabelsberger Gymnasium, det andra steget är att tyskarna besöker oss i mars 2016. Det är fjärde året som utbytet går av stapeln, och vi har en grupp nöjda elever med oss hem.

De flesta har lyft fram Regensburg som det vackraste besöksmålet, en gammal stad som grundades av romarna cirka 80 år efter Kristus. En gammal stadsport från romartiden finns kvar i staden, annars är det mest det medeltida arvet som är tydligt i arkitektur och i stadsplaneringen. Den gotiska katedralen ger ett mäktigt intryck, framförallt när man står på stenbron över Donau.

Dennis, Oliver och Lider arbetar i workshopen om förnyelsebar energi

Givetvis besöktes München, regionens största stad. Årets tema för utbytet är förnyelsebar energi. I Tyskland har debatten om kärnkraft varit mer påtaglig än i Sverige, efter Fukushimaolyckan i Japan 2011 ändrade även det största partiet CDU sin politik i frågan. De var tidigare för kärnkraft men är nu för att avveckla kärnkraften. I München besökte vi Europas största teknikmuseum, där vi deltog i en workshop om förnyelsebar energi.

Anton och Lider på avslutningsfestens knytkalas

Vi tackar tyskarna för en fantastisk vecka, och vi ser fram emot deras besök i Mönsterås i mars.

Publicerad 2015-10-05