Mönsteråsgymnasiets utbyte med Gabelsberger gymnasium i Tyskland

Mönsteråsgymnasiet har ett utbyte med Gabelsberger Gymnasium, som ligger i Mainburg i södra Tyskland. I år är det fjorton elever från vardera skola som deltar. Från onsdag vecka 15 till onsdag vecka 16 är de tyska eleverna på besök i Mönsterås. De får bo hemma hos ”sin” elev och dennes familj, och får möjlighet att uppleva svensk kultur och Mönsterås som kommun under denna vecka. Utbytet är på engelska, det är inget krav att läsa tyska.

Elever som deltar i tysklandsutbyte utanför kommunhuset

På fredagsmorgonen blev vi välkomnade av Mats Johansson, kommunchef på Mönsterås kommun. Mats berättade om kommunen, och allt från kulturlivet till näringslivet diskuterades. Under måndagen besöktes Södra Cell, och vi gick en guidad rundvandring.

I höst kommer vi att göra ett besök i Mainburg, Bayern. Då blir det ombytta roller, då får våra elever bo hemma hos sin elev. Mainburg är en ort i ungefär samma storlek som Mönsterås. Mainburg har ett starkt näringsliv, bland annat skoföretaget Haix som levererar kängor till svenska armén. Det finns även mycket humleodlingar, där humlen används för att brygga öl.

Det är tredje gången vi genomför utbytet, och det sker varje år förutsatt att tillräckligt många vill vara med. Alla elever på Mönsteråsgymnasiet får ansöka om att delta, och vi är måna om att detta skall fortsätta.

Elever som har deltagit är väldigt nöjda över att de tog chansen. Det är lite nervöst för dem att ha en annan människa boende hos sig i en hel vecka, men den nervositeten släpper snabbt. Vi har flera utbyteselever som efter ett par år fortfarande har kontakt med varandra.

Publicerad 2014-04-15