Gymnasiemässa

Mönsteråsgymnasiet anordnade gymnasiemässa/öppet hus lördagen den 22 oktober.

Gymnasiemässan var både välbesökt och uppskattad av deltagarna. Stämningen var hög när Christian Karlsson och elever på skolan underhöll med musik.

- Känslan från min första gymnasiemässa i Mönsterås är positiv. Roligt att det kom så många besökare och det var intressant att träffa alla engagerade gymnasieelever som presenterade sina olika program, säger kommunchef Mats Johansson som var där med familjen.

Hela verksamheten visades upp ur lite olika perspektiv under mässan. Det var dels gymnasieinformation där man presenterade utbudet inför nästa läsår, dels visade åk 1-2 hur vardagsarbetet ser ut under två lektioner. Det fanns också inslag av andra aktiviteter t.ex. där bagarlärlingarna Sofia Nilsson Engberg och Anton Eriksson visade hur man gör tårtor. Aktiviteten rönte stort intresse bland besökarna och många kom och såg på. Att sedan tårtorna blev vinster i en tipspromenad gjorde att några även fick smaka på elevernas skicklighet. Jesper Johansson sålde bröd som han varit med och bakat på sin lärlingsplats på Lilla bageriet.

Niclas Lundgren från Novitell AB höll en mycket uppskattad föreläsning om sociala medier.

I mässdelen presenterades programmen, vilket var uppskattat. Södra Cell och IOC var där som representanter från företag som är engagerade i elevers arbetsplatsförlagda utbildning.

Samhällsvetenskapsprogrammet presenterades på olika sätt. Programinformation blandades bl.a. med släktforskning. Språklärarna bjöd på rätter från olika länder. Vikten av språk kan inte nog poängteras och dessutom får man meritpoäng till högskolan för just språk.

Vård- och omsorgsprogrammet visade hur man jobbar med provtagning i sin utbildning. Vården behöver fler ungdomar var ett av budskapen.

Handelsprogrammet hade programinformation och UF-företaget Lappat och Klart UF visade upp och sålde sina produkter i skolans handelsbod.

Naturvetenskapsprogrammet visade vilka fina möjligheter man har till en god utbildning samt de fina lokalerna och utrustningen man disponerar för detta ändamål.

Teknikprogrammet toppade sin presentation med att lansera en ny inriktning, Androidprogrammering, Niclas Lundgrens föreläsning fångade besökarnas intresse.

El- och energiprogrammet, Industritekniska programmet och lärlingsutbildningen hade gemensam information och visade på möjligheterna inom yrkesutbildning. Olika elevaktiviteter visades i programmets lokaler. El- och energiprogrammet är ett helt nytt program på skolan inför nästa läsår och där kan man profilera sin utbildning inom en rad olika områden såsom installatör, automationselektriker, processtekniker, nätverkstekniker. Intresset för programmet verkar stort bland årets åk 9-elever.

Mönsteråsgymnasiet har ett mycket gott samarbete med det lokala näringslivet inom all yrkesutbildning, inte minst för de ca 60 lärlingar som nu gör sin utbildning på skolan.

- Självklart hoppas jag att ännu fler Mönsteråselever i framtiden ska hitta till vårt gymnasium, då får vi bättre förutsättningar till intressanta program och möjligheter att möta företagens framtida kompetensbehov, avslutar Mats Johansson

Jan Es Johansson

Foto : Tomas Jonsson, Carina Jonsson, Monika Nilsson, Jakob Sandberg