Dick Harrison besökte skolan

Mönsteråsgymnasiet hade denna vecka förmånen att välkomna historieprofessor Dick Harrison till skolan. Harrison föreläste för alla elever på skolan och många av lärarna. Han är en energisk föreläsare och med inlevelse berättade han om medeltiden ur flera aspekter. Han inledde med den stora döden, digerdöden, där han berättade flera ögonvittnesskildringar över denna enorma katastrof som drabbade Europa på 1300-talet.

Dick Harrysson

Harrison berättade om det medeltida rättssystemet. Vid stöld var det olika straffskalor beroende på ett flertal variabler. En manlig bonde som stulit från en annan person ”i lönndom”, så att offret inte hade möjlighet att försvara sig medförde hängning som straff. Det var förödmjukande, och folket kunde håna och titta på gärningsmannen. En kvinna som hade stulit sattes ”kvick i jord”, vilket var att begravas levande. Detta sågs som mer humant, hon slapp skammen att hängas offentligt.

Historien om de norska korstågen där norrmännen koloniserade Ibiza och Mallorca, för att sedan fortsätta mot Libanon kan inte kallas för var mans kunskap, men visar på Harrisons kunskap och sinne för detaljer. Samtidigt målade han upp en helhetsbild av livet under medeltiden, hur vanliga människors erfarenheter och berättelser är det intressanta i historieämnet. Historia ger oss möjligheten att förstå mänskligheten, våra beslut, våra misstag och utvecklas från dessa erfarenheter. Harrison uppmanade oss som individer att ta ansvar för vår kunskap och själva förkovra oss i det digra material som finns om medeltiden.

Publicerad 2015-09-07