Christer Fuglesang på Mönsteråsgymnasiet

På tisdagseftermiddagen den 8.3.2016 fick personal och elever vid Mönsteråsgymnasiet uppleva rymden tillsammans med Sveriges första och hittills enda rymdfarare Christer Fuglesang.

Under nästan två timmar fick alla uppleva Christer otroliga berättelse om hans karriär från skoltiden till att han blev rymdfarare. Christer berättade att han började på naturvetenskaplig linje på gymnasiet för att sedan studera vidare på KTH och Stockholms universitet och därefter doktorera och få sitt första jobb som partikelfysiker i Geneve. Han berättade vidare att det var en vanlig dag på jobbet när en arbetskamrat visade en annons om att man sökte astronauter för framtida rymdprojekt. Detta var något Christer alltid drömt om och anmälde sitt intresse. Efter att ha genomgått olika tester under två år för att ta reda på om han var lämplig antogs Christer till rymdprojektet. Den 9 december 2006 gjorde han sin första rymdresa efter en 14 år lång utbildning vilket resulterat i att han är en av få som både är utbildad astronaut inom NASA samt kosmonaut i Ryssland. Christer berättade och visade roliga minnen från sina två rymdresor men även astronauternas viktiga uppdrag för forskning som gagnar oss människor på många olika sätt. Efter föreläsningen var det en intressant frågestund och Christer svarade glatt på allt och gav även möjligheter för elever och personal till en enskild pratstund eller selfietagning.

Nedan kan ni se några bilder från föreläsningen.

Publicerad 2016-03-09